Viktoriansk rekkehus fremtidssikret med moderne tilbygg

Rekkehus fra 1800-tallet ble nytt med Kebony Viktoriansk rekkehus fremtidssikret med moderne tilbygg «Med huset i Wiseton Road støtte vi på en del utfordringer som er felles for mange av Londons rekkehus fra viktoriatiden: Det innvendige gulvet var i flere forskjellige høyder, bakhagen var vanskelig tilgjengelig, det var lavt under taket i påbygget på baksiden, og det var lite naturlig lys.   «Vi i Kebony er svært glad for å høre hvor fornøyde eierne er med resultatet. Kebony har nok en gang bevist sin allsidighet og sine imponerende egenskaper gjennom å forvandle et hus som eierne betraktet som et problem, til et sted der de har lyst til å bo resten av livet. Det er litt av en bragd! Sammen med eierne har arkitektene i WG+P skapt et mesterverk, og vi håper vi får sjansen til å samarbeide med begge parter igjen ved en senere anledning.»

Bilder: © Anthony Coleman

Rekkehus fra 1800-tallet ble nytt med Kebony

Waind Gohil+Potter Architects (WG+P) har skapt et harmonisk, men innovativt tilbygg tilpasset moderne krav, og det viktorianske rekkehuset i Wandsworth sørvest i London har fått en real ansiktsløftning. Eierne hadde hatt problemer med både trekk og taklekkasjer i det eksisterende påbygget og ville unngå å gjøre de samme feilene igjen. De valgte å bruke Kebony som utvendig kledning på tilbygget. Det er et vakkert, solid og slitesterkt tremateriale som anbefales av ledende arkitekter.

Ann Pasola hadde bodd i sitt treroms rekkehus i 15 år da hun søkte om byggetillatelse for et påbygg. Hun gikk rett til et byggefirma og brukte ikke arkitekt. Det endte med at hun ble misfornøyd med resultatet og vurderte å selge huset. Imidlertid fikk Ann sammen med sin nye ektemann Chris Grover mulighet til å flytte til New York for en periode, og sammen ble de enige om at det var bedre at Chris solgte huset sitt i Hammersmith, og at de brukte Anns hus i Wandsworth til å lagre eiendelene sine mens de var borte. I 2009 flyttet de tilbake til England, og de bestemte seg for å utnytte den fine beliggenheten i Wandsworth og bygge om huset til et sted der de kunne bo resten av livet.

Arkitekt WG+P ble hyret inn for å løse lekkasjeproblemene og tegnet et moderne påbygg med en form og et utseende som passet inn i resten av husrekken i gaten. Det gamle påbygget ble revet og erstattet med en mer robust konstruksjon med synlige bjelker og gulv i polert betong. Det ble dessuten satt inn glasskyvedører på kjøkkenet, slik at bakhagen ble lettere tilgjengelig. Den gamle og den nye delen av huset ble også atskilt med skyvedører.

Etter grundige forundersøkelser holdt paret fast ved beslutningen om å bruke trevirke i kledningen, men for å unngå de samme feilene som med det opprinnelige tilbygget, var det viktig å finne et mer robust og mindre vedlikeholdskrevende materiale. Dette, i tillegg til at materialet skulle ha lav vekt og et attraktivt utseende, og at tilbygget skulle være bærekraftig, gjorde at Kebony ble et naturlig valg. Eierne ble straks betatt av kledningens flotte utseende, som med tiden får en fin sølvgrå patina.

Teknologien bak Kebony er utviklet i Norge. Trevirket blir behandlet med en miljøvennlig, biobasert væske fremstilt av jordbruksavfall, som permanent forbedrer treets egenskaper. Celleveggene trekker til seg polymervæsken, slik at treets robusthet og dimensjonsstabilitet forbedres og trevirket får egenskaper som kan minne om tropiske tresorter. Kebony er lett å jobbe med og kan bearbeides på samme måte som harde tresorter.

Ciara McInerney, prosjektarkitekt for WG+P, sa følgende: «Med huset i Wiseton Road støtte vi på en del utfordringer som er felles for mange av Londons rekkehus fra viktoriatiden: Det innvendige gulvet var i flere forskjellige høyder, bakhagen var vanskelig tilgjengelig, det var lavt under taket i påbygget på baksiden, og det var lite naturlig lys.  

Ved å skape et harmonisk påbygg med naturlige materialer og mye lys, gav vi huset et friskt, nytt utseende. Kebony var det perfekte materialet, og kledningen ble satt opp på bare noen dager. Tilbygget binder sammen hagen og huset på en veldig fin måte. I WG+P bruker vi mye treverk og vi vil helt klart å ta med Kebony igjen i fremtidige vurderiniger.»

Kebonys internasjonale salgssjef Adrian Pye supplerte henne: «Vi i Kebony er svært glad for å høre hvor fornøyde eierne er med resultatet. Kebony har nok en gang bevist sin allsidighet og sine imponerende egenskaper gjennom å forvandle et hus som eierne betraktet som et problem, til et sted der de har lyst til å bo resten av livet. Det er litt av en bragd! Sammen med eierne har arkitektene i WG+P skapt et mesterverk, og vi håper vi får sjansen til å samarbeide med begge parter igjen ved en senere anledning.»

   @KebonyWood @wgparchitects