Voordelen

Kebony is prachtig hout dat wordt aanbevolen door toonaangevende architecten. Kebony is ecologisch, duurzaam en vereist geen onderhoud buiten de normale reiniging. De prestaties van Kebony zijn bewezen in verschillende toepassingen, waaronder terrassen en gevelbekleding.

De Kebony®-technologie werd ontwikkeld in Noorwegen en is een milieuvriendelijk, gepatenteerd proces dat de eigenschappen van duurzaam naaldhout verbetert met een biologische vloeistof. Het proces wijzigt permanent de celwand van het hout en geeft Kebony de kenmerken van premium hardhout:

 

 • ECHT HOUT

  met verbeterde en sterkere celstructuur

 • Verfijnd & prachtig

  ontwikkelt een natuurlijk patina na blootstelling aan zon en regen

 • Maximale HARDHEID

  de hardheid verbetert tot het niveau van de beste hardhout soorten

 • Uitstekende stabiliteit

  zwelling en krimp vermindert met 40-60%

 • Gegarandeerd lange levensduur

  garantie voor gebruik buiten van 30 jaar

   

 • Weinig onderhoud

  geen extra behandeling nodig naast de normale reiniging

 • Hoge weerstand

  tegen schimmels, verrotting en andere hout vernietigende micro-organismen

 • Veilig & gifvrij

  geen gifstoffen of schadelijke impregneerstoffen

 • Eco-technologie

  biologische vloeistof gebruikt voor Kebony-technologie

 • Duurzame bronnen

  grondstoffen alleen uit duurzaam beheerde bossen, alle leveranciers hebben een certificaat


 

Ons hout is de juiste materiaalkeuze voor bovengrondse buitentoepassingen (bijv. steigers/terrassen, bekleding/ gevels en dakbedekking) waarbij duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en weinig onderhoud belangrijk zijn. Kebony wordt gemaakt uit duurzaam geproduceerd hout en geïmpregneerd met een biologische vloeistof. De chemicaliën worden gepolymeriseerd tot in de houtvezels, waardoor een stabiel, hard en duurzaam houtmateriaal ontstaat. De houten planken kunnen met normale gereedschappen en machines voor hardhout worden verwerkt.

Het oppervlak van Kebony Character-planken wordt normaal niet verder bewerkt. Kebony Clear-planken kunnen worden geschuurd, geborsteld, geschaafd en geprofileerd zonder dat het negatieve gevolgen voor de duurzaamheid heeft.

Alle voordelen van Kebony-hout

Echt hout

Wij leveren echt hout van hoge kwaliteit. Geen composiet van hout/kunststof - Kebony-hout is geheel organisch. Wij zijn er trots op dat het hout echt blijft en de enige verandering is dat we de celstructuur van het hout blijvend verbeteren en versterken.

Verfijnd & prachtig

Kebony biedt ‘Clear’ en ‘Chracter’ hout. Beide vertonen superieure eigenschappen terwijl ze er anders uitzien. ‘Clear’ is glad en zijdeachtig; ‘Character’ is rustiek en knoestig. Alle Kebony-hout heeft een diepbruine kleur die in de loop der tijd naar een zilvergrijs patina verandert. De snelheid van vergrijzing hangt af van de blootstellingsomstandigheden en de soort toepassing. Een intense blootstelling aan zonlicht en neerslag zal het vergrijzingsproces versnellen. Normaal voltrekt de vergrijzing zich geleidelijk over een paar maanden. Deze verandering van uiterlijk heeft geen effect op de weerstand tegen rotten of andere technische producteigenschappen. Een oppervlaktebehandeling met olie, beits of verf vermindert het vergrijzingseffect of wijzigt de kleur na montage.

Alle Kebony-producten kunnen een oppervlaktecoating krijgen als de originele kleur zo lang mogelijk behouden moet worden of wijziging van de kleur en het uiterlijk door middel van verf gewenst is. Bij toepassing van een oppervlaktecoating moeten de aanwijzingen van de leverancier van de coating nauwkeurig worden opgevolgd.

Maximale hardheid

Dankzij de Kebony®-technologie kunnen we de hardheid van het hout tot het niveau van de beste hardhoutsoorten verbeteren. De houtproducten in Kebony Clear hebben een Brinell-hardheid (N/mm2, EN 1534) van 59 tot 41 terwijl teak een duidelijk lagere hardheid van 34 heeft, Warmtebehandeld essen heeft bijvoorbeeld een hardheid van maar 30.

Uitstekende stabiliteit

Het Kebony-proces verbetert de maatvastheid van het hout aanzienlijk. Echter, Kebony is nog steeds een natuurlijk product, waarin een zekere mate van zwelling en krimp door veranderingen in de relatieve vochtigheid zal optreden.

De maximale zwelling van een plank kan, vanaf volledig droog tot volledig verzadigd met water, tot zes procent van de plankbreedte zijn voor Kebony Character en tot vier procent voor Kebony Clear. De zwelling voor onbehandeld hout onder gelijke omstandigheden is ongeveer acht procent van de plankbreedte.

Gegarandeerd lange levensduur

Ons hout is ideaal voor steigers/terrassen en bekledingen/geveltoepassingen dankzij de uitmuntende indeling in duurzaamheidsklasse (EN 350). Alle typen Kebony Clear hebben de best mogelijke duurzaamheidsklasse van 1. Kebony Character heeft een duurzaamheidsklasse van 1-2, wat nog steeds uitstekend is. De reden is dat Kebony Character wat kernhout bevat dat niet behandeld kan worden en daardoor een iets lagere duurzaamheidsklasse heeft (vergeleken met behandeld spinthout).

Weinig onderhoud

Kebony is houtmateriaal dat weinig onderhoud nodig heeft en naast normale reiniging geen extra behandeling vereist. Dit is vooral voor terraseigenaren een goed bericht. Verwijdering van vuilaanslag, zand en andere deeltjes kan gemakkelijk met een borstel en water worden uitgevoerd.

Hoge weerstand

Kebony heeft een hoge weerstand tegen verrotting, schimmels, insecten en andere houtvernietigende micro-organismen. Daarom kunnen we voor alle Kebony-producten een garantie tegen verrotting van 30 jaar bieden bij bovengronds gebruik buiten.

Veilig & gifvrij

Kebony is niet giftig voor mensen en het milieu, zowel bij gebruik als bij verwijdering als afval. Daarom wordt Kebony vaak gekozen voor planken in kinderdagverblijven, omdat de kinderen direct in contact komen met het hout. Het hout splintert niet en bevat geen gifstoffen of chemicaliën en daarnaast wordt het in de zomer niet te warm.

Afval van Kebony-planken kan op dezelfde manier als onbehandeld hout worden verwijderd en gerecycled. Kebony kan worden verbrand en er zullen geen andere rookbestanddelen vrijkomen dan bij het verbranden van onbehandeld hout.

Ecologisch

Kebony-hout heeft geen schadelijke effecten op het milieu. De productie van Kebony is gebaseerd op vloeistof die uit bio-afval wordt gemaakt en door onze fabriek volgens de meest milieuvriendelijke normen wordt geproduceerd. In de afvalfase kan Kebony hetzelfde worden behandeld als normaal onbehandeld hout.

Alle producten die door Kebony worden geleverd hebben het Swan ecolabel. De Swan is het officiële Scandinavische ecolabel dat door de Noordse Raad van Ministers is ingesteld. De visie van het Swan ecolabel is een duurzame samenleving waarin volgende generaties van dezelfde omstandigheden en kansen kunnen profiteren als wij. Een belangrijke stap naar deze visie is consumenten helpen, met behulp van ecolabels, om de milieuvriendelijkste producten te kiezen. Het Swan-logo geeft aan dat een product een goede keus voor het milieu is.

Duurzame bronnen

De grondstoffen voor Kebony worden in commercieel beheerde bossen met een grote houtproductie geproduceerd. Al onze leveranciers hebben een certificaat dat de herkomst van hun hout garandeert.

Kebony is FSC®-gecertificeerd. The Forest Stewardship Council® (FSC®) werkt aan het verbeteren van het bosbeheer wereldwijd en door middel van certificering stimuleert het boseigenaren en -beheerders om de beste sociale en milieupraktijken te hanteren. FSC® biedt een verbinding tussen het bos en de eindgebruiker en verzekert dat producten met het FSC®-label principes en criteria hanteren die voldoen aan de hoogste voordelen en afwegingen op sociaal en milieugebied.