Het arctische toevluchtsoord – Fleinvær
Håvard Lund
Fleinvær, Noorwegen
2014

Het arctische toevluchtsoord – Fleinvær

Aksel Jermstad

Gelegen in de mond van de fjord, een uurtje varen van het eiland Bodø, ligt de idyllische maar uiterst onbeschutte Fleinvær archipel. Deze afgelegen plek in Noord-Noorwegen trekt dankzij een uitzonderlijk architectonisch ontwerp kunstenaars van over de hele wereld aan.

Het project is door Håvard Lund, een muzikant, opgezet. De visie was om een toevluchtsoord te maken waar kunstenaars konden ‘ontkoppelen om te koppelen’. De plek staat ook bekend als ‘Het arctische toevluchtsoord’.

Gebouwd voor de eeuwigheid

Vanaf het begin is het project beschreven als bijzonder ambitieus gezien de locatie en het ruige klimaat. Zelfs Lund had als initiator van het project zijn twijfels.

“Mijn originele concept was om iets voor de eeuwigheid te maken.

Maar ik durfde niet echt te dromen dat het kon worden gedaan, totdat de gereedgekomen gebouwen de teisteringen van de eerste winter hadden overleefd. Maar toen ze de vele stormen hadden weerstaan, had ik het bewijs dat dit alles kan doorstaan.“

Hij geeft toe dat het wind- en waterdicht maken van de constructies een van de kritische factoren was en dan hebben we het er nog niet over dat het duurzaam en onderhoudsvrij moest zijn.

“Natuurbehoud is de eerste prioriteit. De volgende prioriteit zijn de mensen die nog vele jaren lang hiervan gaan genieten. Daarom wilden we op de natuur zijn eigen voorwaarden bouwen en iets maken dat zijn eigen organische leven leidt zonder een noodzaak voor onderhoud.”

Kebony was een natuurlijke en betrouwbare keus

“De Kebony-bekleding gaat op een natuurlijke wijze op in dit maagdelijke Noorse landschap en geeft een gevoel van natuurlijke harmonie. In de loop der tijd zal het hout geleidelijk transformeren van bruin naar zilvergrijs, terwijl de tijdloze elegantie en duurzaamheid behouden blijven.”

Nu heeft Håvard Lund geen bedenkingen meer bij de toekomst van het arctische toevluchtsoord.

“Deze architectuur is blijvend mooi ten aanzien van het ontwerp en de samenstellende materialen. Het volledige project is op elk niveau bijzonder uitgevoerd ten aanzien van kwaliteit en passie. Niets is aan het toeval overgelaten.“

Internationale erkenning

Het resultaat spreekt voor zich. De architectuur heeft een aantal prijzen gewonnen en kreeg lof toegezwaaid van zowel de plaatselijke gemeenschap als internationaal. Veel mensen zijn gefascineerd door de plek en allerlei kunstenaars uit alle hoeken van de wereld komen hier voor de ervaring. Het arctische toevluchtsoord heeft ook de prestigieuze Architizer award in de categorie ‘Architecture in landscapes’ gewonnen.

Verwante projecten

Zoek een verdeler in de buurt