Het Gjøvik-huis: uitzicht op de Noorse bossen en het Mjøsa-meer
Norm Architects
Gjøvik, Noorwegen
2017

Het Gjøvik-huis: uitzicht op de Noorse bossen en het Mjøsa-meer

Jonas Bjerre-Poulsen

Een uur boven Oslo ligt bovenop een majestueuze heuvel met uitzicht over de Noorse bossen en het Mjøsa-meer het Gjøvik-huis, een modern en minimalistisch huis opgedeeld in clusters dat door Norm architecten is ontworpen. 

Het Gjøvik-huis bestaat uit overlappende rechthoekige volumes van verschillende grootten, niveaus en ingebouwd op maat gemaakt meubilair dat een minimalistisch maar toch warm en beschermd gevoel geeft. Nadat het klimaat in het ontwerpproces grondig aandacht was gegeven, was het idee achter het in clusters opgedeelde huis dat het een gezellig en uitnodigend gevoel moet geven. Hier moet je een winterslaap kunnen houden terwijl de koude dagen van de Noordse winter buiten de deur blijven. 

Voor de smalle gevelbekleding is Kebony Clear gebruikt. Het hout zal op den duur verbleken en met zijn zilverkleurige, verweerde uiterlijk in het omliggende landschap opgaan. Het doel van de gevelbekleding en de gehele structuur van het huis was om te vermijden dat het huis pompeus op de heuveltop zou staan, maar dat het in plaats daarvan een ingetogen balans met de omgeving zou vormen. 

Verwante projecten

Zoek een verdeler in de buurt