Kebony fremhever en bortgjemt perle

Hankø badehus av Oslotre med Kebony kledningsbord Oslotre, et norsk arkitektfirma og spesialister på trekonstruksjoner, har laget et sjarmerende badehus på flotte Hankø utenfor Fredrikstad. Badehuset, som beskrives av eieren som en ‘bortgjemt perle’, ble kledt utvendig med Kebony, et vakkert treverk brukt av ledende arkitekter.

Bilder © Patric Katzman

Et sjarmerende badehus som er tilpasset naturen og landskapet på øya

Oslotre, et norsk arkitektfirma og spesialister på trekonstruksjoner, har laget et sjarmerende badehus på flotte Hankø utenfor Fredrikstad. Badehuset ble bygget for å gå mest mulig i ett med naturen uten å fjerne fokus fra den eksisterende hovedbygningen, en norsk prefabrikkert tømmerhytte som ble stilt ut på Verdensutstillingen i Paris i 1889. Badehuset, som beskrives av eieren som en ‘bortgjemt perle’, ble kledt utvendig med Kebony Clear. Samme treverk ble også benyttet på terrassedekket, som ble anlagt for å binde sammen badehuset med den eldre tømmerhytta. Utførelsen og bruken av Kebony gjør at prosjektet fremstår som naturlig og vel integrert på tomta, med et særegent utseende.

Hankø, et lite øyparadis, først i senere år tilkoblet vann og avløp og fortsatt uten tilkomst for bil. Dette gjorde planleggingen ekstra viktig i byggeprosessen. Alt av byggematerialer ble fraktet til øya med helikopter, og satt sammen av en lokal snekker. Oppføringen av baderommet ble videre kun godkjent av øyas myndigheter på det vilkår at den ikke skulle overstige 10m² og ikke i særlig grad ville skille seg ut i omgivelsene. Derfor ble det bestemt å plassere badehuset på baksiden av eksisterende tømmerhytte, en lite brukt plass på grunn av den steinete bakken som gjorde den vanskelig og ubehagelig å gå på. For å følge landskapets naturlige form ble Kebony-plankene varmet og deretter plassert under trykk – for slik å forme treverket til badehusets buede fremside. I tillegg vender badehuset mot skogen, er plassert mellom tre furutrær og står på seks søyler som er strategisk plassert for å forhindre skade på trærnes røtter.

Bærekraft var en viktig forutsetning av dette prosjektet. Kebony, som er kjent for å være et miljøvennlig alternativ til andre materialer, og møtte de underliggende kravene fra både arkitekter og eiere. Materialets styrke og holdbarhet er ideelle egenskaper når brukt utvendig til kledning og terrassebord og de gir minimalt behov for vedlikehold selv her hvor været er spesielt røft. Kebony-teknologien er utviklet i Norge, og bruker en miljøvennlig prosess som permanent forbedrer egenskapene til bærekraftige "myke" tresorter med en hovedsakelig biologisk væske utvunnet av jordbruksavfall. Ved å polymerisere treets cellevegger får treet forbedret slitestyrke og dimensjonell stabilitet, og gir det således egenskaper lignende det man finner i tropisk hardved. Over tid utvikler Kebony en sølvgrå patina som vil gjøre at badehuset smelter enda bedre inn i miljøet.

I sterk kontrast til badehusets utside, består interiøret av vokset rød eik og MDF-møbler i en dyp grønnfarge, for å på en god måte passe med profilen til de omliggende furutrærne. Badehuset har ingen vinduer med utsyn, men hele bygningen er dekket av et glasstak, som gjør at naturlig lys skinner gjennom og gir en praktfull utsikt til skogen over. Her kan man synke til ro i omgivelsene – samtidig som man tar vare på besøkendes privatliv.

Jørgen Tycho, Oslotres prosjekterende arkitekt, kommenterte: “Bærekraft og slitestyrke er viktig faktorer i alt vi bygger. Kebony har vist seg å være et ideelt utvendig materiale for dette byggeprosjektet; som forvandler en ubrukt plass til et fristed, og hvor man kan få sinnsro. Jeg ser frem til å bruke Kebony igjen, og vil mer enn gjerne anbefale dette høykvalitetsmaterialet til andre arkitekter.”

Mette Valen, Kebonys salgssjef i Norge, la til: “Medarbeiderne hos Oslotre er fulle av kreative ideer, og vi er henrykte over å se enda et nytenkende bruksfelt for produktet vårt. Badehusets buede fremside er en prestasjon hva oppfinnsomhet angår, et kunststykke med å maksimalt øke innvendig plass – samtidig som man går i ett med omliggende natur. Vi vil meget gjerne jobbe sammen med Jørgen og hans medarbeidere på framtidige prosjekter.”

     @KebonyWood // @oslotre