Kebony gav huset et harmonisk uttrykk

Kebony tre kledning gir dette huset et moderne trykk Kebony tre kledning gir dette huset et moderne trykk Kebony tre kledning gir dette huset et moderne trykk

Bilder © Martin Gardner

Våningshuset ble nytt med moderne tilbygg

På en privat eiendom helt sør i South Downs nasjonalpark er det gjort et eksepsjonelt stykke renovasjonsarbeid: Arkitektene i AR Design Studio har forvandlet det gamle våningshuset som var et uharmonisk lappeteppe av gamle påbyggings- og ombyggingsprosjekter, til en futuristisk bolig. Vakkert Kebony-trevirke som anbefales av ledende arkitekter, er brukt som ytterkledning, og binder den opprinnelige bygningen og det nyskapende tilbygget sammen til en harmonisk helhet.

Huseierne ønsket seg et helt uavhengig anneks som likevel hang sammen med hovedhuset, slik at barn og barnebarn hadde et sted å bo når de var på besøk. Etter en rekke om- og påbyggingsprosjekter hadde huset blitt et lappverk av forskjellige påbygg som ikke harmonerte med hverandre. AR Design Studio løste dette ved å binde det opprinnelige huset sammen med tilbygget ved hjelp av en overgang i glass, og har lyktes med å skape en balanse mellom tradisjonell byggeskikk og moderne arkitektur.

Det var ønske om å ta vare på husets opprinnelige linjer, og omhyggelig utvalgte materialer og elementer ble benyttet for å skape et helhetlig uttrykk. Ytterkledningen i tre er brutt opp med strategisk plasserte takvinduer, slik at mye naturlig lys slipper inn overalt i bygget, samtidig som beboerne skjermes for innsyn. Den skjulte underetasjen rommer et soverom, teknisk rom og garasjeplass til to biler, og gjør at tilbygget ikke blir for dominerende i forhold til det opprinnelige huset. 

Arkitektene har lekt seg med det gårdsinspirerte uttrykket, og kledd nordsiden av det gamle huset med sinkplater som fortsetter over til den andre siden av taket der de gir skygge mot sør. De resterende fasadene har fått kledning av Kebony, slik at tilbygget og det opprinnelige huset gir et helhetlig inntrykk. Panelkledningen har et rustikt utseende, og etter hvert som den blir utsatt for vær og vind, vil den gradvis få en sølvgrå patina som glir inn i de vakre omgivelsene i nasjonalparken.

Kebonys patentbeskyttede teknologi er utviklet i Norge og bygger på en miljøvennlig prosess der bærekraftig trevirke varmes opp sammen med furfurylalkohol som er et biprodukt fra jordbruk. Cellestrukturen i trevirket endres kjemisk, slik at treverket får egenskaper som minner om tropiske tresorter, med blant annet økt robusthet, hardhet og dimensjonsstabilitet, Sluttproduktet er både vakkert og slitesterktuten å bidra til avskoging av tropiske områder.

Direktør for AR Design Studio Andy Ramus oppsummerte prosjektet slik: «Uten Kebony ville vi ikke kunnet gi våningshuset det utseendet vi ønsket. Dette utrolige materialet gjorde det mulig å forene et moderne tilbygg med en tradisjonell bygning, som nå passer perfekt inn i de idylliske landlige omgivelsene. Kebony-kledningens naturlige utseende og dokumentert høye kvalitet overbeviste oss om at dette var materialet vi var ute etter, og vi gleder oss til å se hvordan Kebony-kledningen endrer seg over tid.»

Kebonys salgssjef for Norge, Mette Valen, la til følgende: «Våningshuset er et særegent prosjekt der Kebony-trevirkets estetiske og praktiske kvaliteter kommer fram på en svært god måte. AR Design Studio har skapt et arkitektonisk mesterverk som vi tipper vil bli belønnet med mange priser i årene som kommer. Vi gleder oss til å se hva fremtiden har i vente for dette usedvanlige våningshuset.»

 

     @KebonyWood  //  @ardesignstudio