The Gjøvik house: facing the Norwegian woods and Mjøsa lake
Gjøvik, Norway

The Gjøvik house: facing the Norwegian woods and Mjøsa lake

Jonas Bjerre-Poulsen

An hour north of Oslo, located on a majestic hill side facing the Norwegian woods and Mjøsa lake, lies the Gjøvik house; a modern and minimal cluster house created by Norm Architects. 

The Gjøvik house, consisting of overlapping cubes of different sizes, levels and inbuilt, tailor-made furniture creating a minimal yet warm and secluded feeling. Having thoroughly considered the climate in the process of designing the house, the idea behind the cluster style house was to give the home a cosy and inviting feel, where you can truly hibernate while taking shelter from the frigid days of Nordic winter. 

Kebony Clear was used for the narrow façade cladding. The wood will eventually fade and blend in with the surrounding landscape with its silvery, weather-bidden look. The purpose of the façade cladding as well as the general structure of the house was to avoid having the house be on pompous display on the hillside, but instead be in subdued balance with its surroundings. 

Find a dealer near you