Technologie

 

 

 

De Kebony®-technologie werd ontwikkeld in Noorwegen en is een milieuvriendelijk, gepatenteerd proces dat de eigenschappen van duurzaam naaldhout verbetert met een biologische vloeistof. Het proces wijzigt permanent de celwand van het hout en geeft Kebony de kenmerken van premium hardhout en een rijke bruine kleur.

Er bestaan diverse modificatiemethoden voor hout die de structuur van de celwanden blijvend veranderen. Dat zijn onder andere warmtebehandeling, acetylatie en impregnatie met polymeren.

De Kebony®-technologie modificeert het hout door het vormen van stabiele opgesloten furaanpolymeren in de celwanden van het hout. Deze vergroten de maatvastheid, duurzaamheid en hardheid van het hout. Het proces is gebaseerd op impregnatie met furfurylalcohol dat uit afval van landbouwgewassen wordt geproduceerd. Kebony gebruikt dus een plantaardig afvalproduct om sterkte en duurzaamheid aan een ander plantaardig product te geven, namelijk hout.

technology-1

Stap 1: Impregneren

Impregneren is het proces waarbij het hout wordt gedrenkt in een biologisch vloeistof. Tijdens het impregneren wordt de biologische vloeistof (furfurylalcohol) in het hout gebracht om het hout dimensioneel stabiel te maken.

Step 2: Uitharden en drogen

Na het impregneren wordt het hout verwarmd, waardoor de polymerisatie van de furfurylalcohol plaatsvindt. Ook wel uithardingsproces genoemd. Het resulterende polymeer, dat nu permanent in de houtcellen is opgesloten, is stabiel en zal niet desintegreren of uit het hout lekken.

Step 3: Kebony-hout

Na behandeling zijn de celwanden van het hout 50 procent dikker dankzij de stabiele en ingesloten polymeren. Deze blijvende modificatie van de celwanden geven het houten eindproduct een uitstekende maatvastheid, de maximale hardheid en een gegarandeerd lange levensduur. Kebony-hout biedt ook een hoog veiligheidsniveau, omdat het hout niet splintert en geen gifstoffen of chemicaliën bevat en bovendien in de zomer niet te heet wordt. 

technology-2

Daarnaast is Kebony-hout bestand tegen verrotting en schimmels en andere houtvernietigende micro-organismen in bovengrondse toepassingen. Kebony is een onderhoudsarm materiaal dat naast de normale reiniging geen extra behandelingen nodig heeft, dus geen oliën of andere impregneeroplossingen.

Kebony technology process infographic