Veelgestelde vragen

Wat is Kebony?

Kebony is een zeer bestendig, duurzaam hout met het uiterlijk en de kenmerken van het beste tropische hardhout. Het vereist minimaal onderhoud en heeft lage levenscycluskosten.

Wat is de duurzaamheid van Kebony?

De bestendigheid van Kebony Clear tegen aantasting door rot voldoet aan duurzaamheidsklasse 1, de duurzaamste categorie van de Europese norm EN 350.

Kebony Character bevat wat kernhout dat niet behandeld kan worden en heeft daarom de duurzaamheidsklasse 1-2 (alleen behandeld spinthout).

De duurzaamheidklasse verzekert dat Kebony een lange levensduur heeft. Door zijn hardheid is Kebony ook robuuster tegen slijtage dan de meeste andere houtsoorten.

Is Kebony maatvast?

Het Kebony-proces verbetert de maatvastheid van het hout aanzienlijk met 50% ten opzichte van het oorspronkelijke hout.

Wat zijn de mechanische eigenschappen van Kebony?

De buigsterkte van Kebony is ruwweg hetzelfde als die van het oorspronkelijke hout, terwijl de stijfheid met 10-20% is verhoogd. De hardheid is gewoonlijk met 30-50% ten opzichte van het oorspronkelijke hout verbeterd.

Wat zijn de fysische eigenschappen van Kebony?

Kebony is een natuurlijk product. Ons proces verandert door celverandering de mogelijkheid van de houtvezels om water vast te houden. Kebony heeft in de evenwichtssituatie met de omgeving een lager vochtgehalte dan onbehandeld hout. Dit wordt veroorzaakt door de vorming van polymeren in de houtvezels. Dit proces vermindert tevens de krimp en uitzetting van Kebony met 50% ten opzichte van het oorspronkelijke hout. De maatvastheid bij schommelingen in vochtigheid is daarom sterk verbeterd.

Is Kebony onderhoudsvrij?

Kebony-hout heeft geen ander onderhoud nodig dan een normale reiniging.

Is Kebony gecertificeerd?

Kebony wordt geproduceerd van FSC/PEFC gecertificeerde houtsoorten die onder druk met een biologische vloeistof, afkomstig van de productie van suiker of maiskolven, worden behandeld.

Wat is de koolstofvoetafdruk van Kebony vergeleken met tropische hardhoutsoorten?

Kebony heeft een aanzienlijk lagere koolstofvoetafdruk dan niet-duurzaam gekapt tropisch hardhout

Is Kebony in meerdere kleuren leverbaar?

Kebony-hout wordt in een donkerbruine kleur geleverd die het resultaat is van de Kebony-technologie. De tint varieert iets afhankelijk van de houtsoort. Na verloop van tijd zullen alle Kebony-houtproducten die aan de elementen zijn blootgesteld, een zilvergrijs patina krijgen.

Hoe ontwikkelt Kebony zich buiten?

Kebony is een natuurlijk houtproduct. Voor buitentoepassingen wordt het uiterlijk door de plaatselijke omstandigheden in de loop der tijd beïnvloed. Door natuurlijke verwering ontstaan kleurveranderingen en oppervlaktescheuren. Er zijn variaties in kleur en hoe de kleurverandering zich in de tijd ontwikkeld. De fabrikant kan niet voor zulke variaties in kleur en oppervlak verantwoordelijk worden gehouden. Het beïnvloedt de duurzaamheid en de totale prestaties van het product niet.

Kan het oppervlak van Kebony worden behandeld?

Het oppervlak van Kebony kan net als alle andere hardhoutsoorten worden behandeld. Wij adviseren houtolie of watergedragen acrylverf.

Welke bevestigingsmiddelen moet ik voor Kebony-producten gebruiken?

Wij adviseren om zuurbestendige of rvs-schroeven of -nagels voor Kebony-producten te gebruiken.

Wat is het verschil tussen Kebony en warmtebehandeld hout?

De Kebony-technologie is een combinatie van de injectie van een biologische vloeistof en blootstelling aan warmte van meer dan 100 °C, waardoor de celwanden van het hout blijvend verdikt worden. Warmtebehandelingsprocessen voor hout zijn alleen behandelingen op hoge temperatuur (170-215 °C) waardoor de celstructuur van het hout niet wijzigt, maar wordt versterkt en de celwanden brosser worden.

Hoe kan Kebony aan het einde van zijn levensduur worden verwijderd?

Kebony-hout valt niet onder de Biociderichtlijn van de EU (76/769/EEG) en kan als gewoon hout worden behandeld.

Voor welke toepassingen kan Kebony worden gebruikt?

Kebony kan zowel binnen als buiten worden gebruikt voor toepassingen zoals terrassen, bekleding, vloeren, daken, constructiehout, kozijnen, deuren, meubels en designobjecten.

Wat is de slijtage voor houtbewerkingsmachines?

Kebony moet hetzelfde als tropisch hardhout worden bewerkt, waardoor de productielijn op een lagere snelheid draait en gehard stalen apparatuur moet worden gebruikt.

Zit er garantie op Kebony?

Kebony biedt een garantie van 30 jaar tegen verrotting als het niet in contact met de grond komt.

Waar wordt Kebony gemaakt?

Kebony wordt in Noorwegen geproduceerd en via internationale distributiepartners verkocht.

Wie verkoopt Kebony?

Zie het onderdeel KOPEN op onze website.

Ik wil graag monsters van Kebony ontvangen, wat moet ik doen?

Verzend een verzoek daarvoor naar @email of neem contact op met uw dichtstbijzijnde distributeur.

Ik wil graag een bestelling doen, met wie neem ik contact op?

Neem contact op met uw dichtstbijzijnde distributeur.