Villa Vilnius – een visionair droomhuis
Arūnas Liola
Vilnius, Litouwen
2016

Villa Vilnius – een visionair droomhuis

Aksel Jermstad

Aan de rand van Vilnius in Litouwen staat een uitzonderlijke villa. Ondanks zijn dramatische natuurlijke omgeving zijn de vlakken met Kebony-hout op het dak, de gevels en terrassen direct in het oog springend.

De droom van Arūnas Liola, een architect bij het bureau Arches, was om een huis te ontwerpen dat zowel milieuvriendelijk als een markante verschijning zou zijn. Hij trachtte dat te bereiken met een combinatie van natuurlijke materialen en een gedurfde geometrie. Daarnaast was het essentieel dat het gebouw in harmonie met de natuurlijke omgeving zou zijn.

Het resultaat is een fantastische, stijlvolle villa met een zadeldak met meerdere hellingen dat met 650 m2 Kebony is bekleed en omgeven is door een imposant groen dennenbos. In de loop der tijd zal het donkere hout overgaan in een prachtig zilvergrijze kleur met seizoen na seizoen hetzelfde exclusieve uiterlijk.

Veelzijdig, hoogwaardig materialen

Arches gebruikt regelmatig Kebony in zijn projecten voor zowel de duurzaamheid als de kwaliteit en unieke eigenschappen van het hout. Hierdoor is het uiterst duurzaam en veelzijdig in het gebruik.

“Kebony maakt creativiteit leuk, omdat het eindeloze mogelijkheden biedt. Het is ook een groot voordeel om hetzelfde materiaal voor bekleding en terrasdelen te kunnen gebruiken. Dat is wat deze woning zo uniek en consistent maakt, de natuurlijke overgangen.” zegt architect Arūnas Liola.

Bekroond gebruik van Kebony

De architecten van Arches hebben voor deze natuurlijke villa zowel bijval als bewondering gekregen.

In 2017 hebben zij de prestigieuze Residential Architect Design Award van het tijdschrift Architect gewonnen voor hun aandacht voor duurzame technologie door het gebruik van Kebony.

In het jaar daarop won de villa ook de ‘Sustainable Exterior Surface’ award van Surface Design Awards voor de milieuvriendelijke en esthetische bekleding van Kebony.

Verwante projecten

Zoek een verdeler in de buurt