Vogelobservatietoren
LJB
Herdla, Noorwegen
2017

Vogelobservatietoren

© Anders E. Johnsson

Op het uiterste puntje van Askøy, een eiland noordelijk van Bergen, ligt Herdla, een gebied met typische landschappen met veel landbouw. De weidse open graslanden, omgeven door de ondiepe zee en zoetwaterpoelen, zijn de perfecte plaats geworden voor vogels om hier te rusten en nesten te bouwen, waardoor vogelaars van over de hele wereld hierheen komen.

De toren van staal en hout is dicht bij de poelen en het strand gesitueerd en rijst zeven meter boven het veld uit. De betonnen fundering bevat een gemaal dat als afvoervoorziening voor de landbouwgronden functioneert en tevens om het water in de poelen op niveau te houden. Buiten op de begane grond is een kleine arena met zitplaatsen gesitueerd samen met een voetpad dat de toegang tot de toren voor rolstoelen vormt.

De kleine arena en het voetpad zijn aan de westkant omgeven door een muur die zo de plek tegen de wind beschermt. De toren heeft twee vloeren voor het publiek, een toegankelijke lagere vloer en de bovenste vloer die via een spiltrap in het midden van de toren bereikbaar is. Om de bezoekers voor de vogels te verbergen, maar ook voor schaduw en bescherming tegen het weer voor de vogelaars zijn beide vloeren uitkragend gemaakt. Vanwege zijn duurzaamheid en milieuaspecten is voor de bekleding Kebony Character gekozen.

Verwante projecten

Zoek een verdeler in de buurt