•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Huset i Gjøvik: med utsikt mot de norska skogarna och Mjøsasjön

Om

En timmes bilresa norr om Oslo ligger Gjøvikshuset, ett modernt och minimalt klusterhus, skapat av Norm Architects och placerat på en majestätisk bergssida med utsikt över de norska skogarna och Mjøsasjön.

Gjøvikshuset, som består av överlappande kuber i olika storlekar, nivåer och inbyggda, skräddarsydda möbler, skapar en minimal men ändå varm och ombonad känsla. Under skapandet av huset togs klimatet omsorgsfullt med i beräkningen, och tanken bakom att skapa ett hus i klusterstil var att skapa en mysig och inbjudande känsla där man verkligen kan gå i ide medan man tar skydd från de kylslagna vinterdagarna uppe i norr. 

Kebony Clear har använts till den smala fasadbeklädnaden. Träet kommer att blekna med tiden och smälta samman med det omgivande landskapet med sitt silveraktiga och väderbitna utseende. Syftet med fasadbeklädnaden och husets allmänna uppbyggnad var att skapa en byggnad som är i dämpad balans med omgivningarna och inte blir ett svulstigt utställningsobjekt på bergssluttningen.

Vem
Norm Architects
Var
Gjøvik, Norge
när
2017
Foton
Jonas Bjerre-Poulsen